Informacje ogólne

Kawa mielona , doskonała do ekspresów lub do zaparzania bezpośrednio w filiżance. Do zaparzania kawy należy używać wody o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza. Nigdy nie zalewa się kawy wrzącą wodą. W przeciwieństwie do kawy espresso daje delikatniejszy napar. W produkcie stosowana jest mieszanka kaw z Ameryki Środkowej (Peru, Kolumbii, Gwatemali, Hondurasu) i Brazylii. Dokładny skład mieszanki może się różnić, ze względu na zmieniającą się jakości ziaren kawy. Zawsze jest to jednak w 100% arabica. Opakowania próżniowe.

Charakterystyka

  • Wyprodukowana w 100% z ziaren kawy arabica.
  • Pakowana próżniowo po zakończeniu procesu palenia ziaren, co służy zachowaniu aromatu.
  • Podstawą wszystkich rodzajów kaw są równomiernie palone ziarna.
  • Zawierają kofeinę - łagodny środek pobudzający.
  • Kawa ma niską wartość kaloryczną, zawiera małe ilości tłuszczów i węglowodanów.
Szczegóły

Sugerowany sposób użycia

Przygotowanie

Kawę mieloną zaparza się przez zalanie jej gorącą wodą. Ilość kawy zależy od indywidualnych upodobań i smaku. Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania kawy mielonej jest stosowanie niewystarczającej jej ilości. Kawa ta musi być zalana gorącą wodą, a najlepszy smak osiąga się używając wody o temperaturze 95-98°C (nie wrzącej) i wypijając napój w przeciągu 15-20 minut. Wszelkie niedopite resztki powinny być wylane.

Sposób użycia

  • Może być zaparzana na wiele różnych sposobów.
  • Może być wykorzystywana jako baza do przepisów, w których potrzebna jest kawa w płynie.