Suszenie na zimno (liofilizacja) uznawane jest za najlepszy sposób produkowania kawy rozpuszczalnej. Kawa jest parzona, a następnie mrożona w tabliczki, które są drobno mielone i pakowane próżniowo przy niewielkim udziale ciepła. Taka metoda powoduje, że lód natychmiast zmienia się w parę wodną, pozostawiając cząsteczki kawy suche i gotowe do użycia. W produkcie stosowana jest mieszanka kaw z Ameryki Środkowej (Peru, Kolumbii, Gwatemali, Hondurasu) i Brazylii. Dokładny skład mieszanki może się różnić, ze względu na zmieniającą się jakości ziaren kawy. Zawsze jest to jednak w 100% arabica.
Przygotowanie
Wsyp do kubka jedną czubatą łyżeczkę kawy, zalej gorącą wodą i rozkoszuj się cudownym smakiem.
Inne możliwości użycia
Można ją stosować do przepisów, w których wymagany jest smak kawowy, ale niekoniecznie kawa w płynie.