Ten wyjątkowy produkt otrzymywany jest z moszczu winogron Trebbiano i Lambrusco, które uprawiane są w okolicach włoskiej Modeny. To właśnie tutaj już w starożytnych czasach winorośle Trebbiano i Lambrusco produkowały owoce słynące z doskonałego smaku, a na strychach (nie w piwnicach) modeńskich domów trzymano beczki, w których dojrzewał ocet balsamiczny. Jakość produktu jest poświadczona certyfikatami wydanymi przez Włoskie Konsorcjum ds. Octu Balsamicznego z Modeny oraz Instytucję Kontrolną Cermet. Znakiem jakości jest oficjalna czerwona etykieta znajdującą się na szyjce butelki.
Stosuj do owoców, sałatek, grillowanych mięs, drobiu i owoców morza. Dodawaj także do sosów i wywarów.
Składniki: ocet winny, gotowany moszcz z winogron, barwnik E 150 d, przeciwulteniacz E 224, (zawiera siarczyny).